септембар 2013.
П У С Ч П С Н
« јул   окт »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

16-то Бојничко лето – доживи југ

У циљу реализације започетог пројекта „16-то Бојничко лето – доживи југ“ ове године смо све активности на планирању и реализацији програма традициоалне манифестације усмерили како бисмо промовисали традиционална обележја у народној музици,  игри, фолклору карактеристичних за југ Србије под заједничким слоганом – ДОЖИВИ ЈУГ.

Једна од наших замисли јесте била да се култура, традиција, као и карактеристична музика и темперамент са југа дочара кроз наступ фолкорних друштава, специфичном игром и темпераментом нашег краја. Током манифестације бројна културна уметничка друштва представила су различите игре из јужне Србије: КУД Леминд из Лесковаца представио се сплетом игара под називом „Веселе шопске игре“, КУД Белац наступало је две вечери са Сплетом игара из јужне и источне Србије. Захваљујући културно уметничким друштвом из Врања организована je драмска представа „Коштана“. Лик Миткета дочаран је оригиналним извођењем глумца Драгана Станковића из Врања који 20 година успешно игра познат лик са југа у врањанском позоришту. Атмосфера је дочарана карактеристичним и темпераментним „Врањанским играма“ културно – уметничког друштва „Севдах“ из Врања.

Дечијом представом „Зона Замфирова“ ОШ „Стојан Љубић“ из Горњег Бријања у режији учитељице Гордане Игић из Ниша која је добитник овогодишње награде за режију на драмској смотри у Лесковцу ( и још четири других награда) што се све уклопило са нашом идејом да представимо дух југа кроз позоришну драмску представу. Захваљујући специфичном сценографијом која представља Нишку механу дочаран је мерак са југа. Од познатих личности у овај део програма уклопио се певач групе Галија – Ненад Милосављевић из Ниша, који је и аутор музике за истоимени филм. На снимању музике за овај филм Неша је сарађивао са дувачким оркестром Срђана Азировића из Бојника што је такође подржало нашу идеју да промовишемо дувачке оркестре који вуку корене из нашег краја. Из тог разлога је уручено је и признање легендарном мајстору трубе Фејату Сејдићу за „најбоље дочаран Мелос југа кроз звук трубе“, добитнику бројних награда на драгачевском Сабору трубача у Гучи.

Као резултат наших тежњи да унапредимо традиционалну манифестацију Бојничко лето 2013 под слоганом Доживи југ ове године добили смо прве победнике у такмичењу трубача тј. добитнике награде „Нај-труба на Бојничком лету 2013″. Наступ дувачких оркестара такмичарског карактера организовано је уз подршку кластера раданског подручја који је помогао организацију такмичења.

Забавни програм допунили су бројна позната имена музичке сцене: Снежана Бабић – Снеки, певач Тони Монтано, забавна поп-рок група из Лесковца „Денис Напаст“, етно концерт: (фрула) Милена и (певач) Стана Стојановић из Бојника.

Ове године смо као новину увели посебно вече под називом „Бојничко вече за децу“ чији је програм био забавног карактера и намењен  најмлађима. Бојничко вече за децу организовано је уз анимацију Кловна – Шашавка, који је мађионичарским триковима и балонима импресионирао сву децу. Након тога организован је маскембал за децу. У оквиру программа за децу  своје таленте представио је карате клуба „Пуста река“ Бојник борилачким вештинама које су предсавили добитници награда бројних награда у земљи.  Сва деца учесници „Бојничког лета за децу“ добили су поклон пакетиће са играчком и слаткишима.

За потребе организовања свечаног отварања организована је  шетња лесковачких карневалских мажореткиња центром града.

Оставите одговор