јул 2018.
П У С Ч П С Н
« јун   авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПЕТИ ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕЂУНАРОДНИ УСПОН НА РАДАН

Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“ из Бојника, уз подршку општине Бојник, у оквиру културно-туристичке манифестације „Бојничко лето“, организовао је планинарску акцију „Пети међународни успон на Радан“, планинарски догађај, који је постао традиционалан и од ове године се налази у календару планинарског савеза Србије.

Ове године ПБК „Змај са Радана“ организовао је успон на Петров врх 1150м и Камен 954м који се иначе налазе на грбу клуба. Због благог терена и не превелике висинске разлике од око 520 м, стаза је доступна планинарима и излетницима свих узраста и свих нивоа планинарског искуства.

Пре поласка на успон планинарима се обратио, најпре, председник ПБК „Змај са Радана“,  Ивица Аранђеловић, који је упознао учеснике са детаљима стазе,  као и са правилима понашања на њој,  обзиром да је Радан проглашен парком природе . Присутне је такође поздравио и  пожелео им добро време и добар провод на Радану Бобан Петровић, помоћник Председника општине Бојник,  која је генерални покровитељ ове акције.

Стаза до Петровог врха, дужина је 11 км, висинска разлика 520 мнв и спада у средње тешке стазе. Стаза води кроз село Боринце, поред сеоске цркве, затим кроз махалу Остатовци, са старим кућама кованицама, преко шумских путева , кроз „камену шуму“ до врха Петрова гора, који је шумовит и где је температура нижа за 15-ак степени у односу на температуру  у подножју планине и на коме се налази и црква посвећена Светом Петру и Павлу. Поглад са видиковца Камен је један од најлепших погледа у Србији.

Планина Радан простире се на југу Србије, између области Топлица и Пуста река. Окружена је планинама Соколовицом, Арбанашком планином, Пасјачом, Видојевицом и Гољаком. Границе Радана су реке Топлица на северу и Јабланица на југу. Радан је углавном обрастао столетном листопадном шумом, на појединим деловима има и четинара, а и пашњака. Највиши врх Радана је Шопот, са висином од 1409 м, поред њега ту су још Петрова гора 1150м, Камен 954м и Соколов вис 1370м.

Покровитељ ове акције, која је одржана у оквиру „Бојничког лета“ је општина Бојник. Организатор, Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“, за све учеснике, обезбедио је бесплатан ручак и изненадио учеснике,бесплатним, освежењем, пивом и соковима  на самом Петровом врху, а у повратку  и  сладоледом.

Ове године је на успон кренуло 500 учесника, 30 клубова из Србије и један из Словеније. Планинара је било  из Неготина, Зајечара, Новог Сада, Сурдулице, Ниша, Крагујевца, Београда, Крушевца, Врања, Власотинца, Лесковца, Лебана и многих других места. Из самог Бојника је било око 150 учесника што је велики број за ово мало место. Беспшлатан превоз је био организован из Бојника.

 Да су се планинари добро провели говори и то да се, са једног од одморишта  на врху Радана,   планином разлегла  песма. Запевала вила са Радана.

Оставите одговор