септембар 2018.
П У С Ч П С Н
« авг    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Планински и спортско-рекреативни туризам

Тајанствена и питома планина Радан налази се у јужној Србији позната по нетакнутим природним вредностима, еколошки очуваној средини, чистом ваздуху, биљном и животињском свету, изворима чисте планинске воде, органској храни. Висока и пркосна, бреговита и шумовита привлачи пажњу својим дугим планинским венцем од истока према западу, а нарочито Петровом Гором која у том венцу доминира и представља њен симбол. Врхови са којих се пружају предивни видиковци на Брестовачко језеро и планинске обронке до Копаоника представљају прави изазов за планинаре. Највиши врх је Шопот (1408м), затим Соколов Вис (1376м) и Велики Петровац са црквом посвећеном Св. Петру (1149м). Са видиковца Камен пружа се предивна панорама на Гајтанска врата, Соколов вис, као и планинске врхове и обронке све до Копаоника.

Маратонско кружење по Радан планини

Планинарење

Бициклизам

Јахање – ергела коња у Вујанову

Рекреативне шетње у природи

 Центар за развој Јабланичког и  Пчињског округа у сарадњи са Аустријском агенцијом за развој је изградио на територији општина Бојник,Лебане, Медвеђа, Куршумлија и Прокупље  пешачке и бициклистичке стазе које пролазе кроз атрактивне пределе и места.Неке од њих су: Велика МТВ тура, Стаза панорама, Традиција и стари занати, Траговима Византије, Цркве и села, Стаза Раданских вода и Стаза легенди. Успутно се наилази на многа знаменита и интересантна места на планини Радан, као што су: црква Св. Петра на Великом Петровцу, Дели воде, Борински скок, Брестовачко језеро, Марино кале, Црква Св. Тројице у Ображди, воденице у селима Боринце и Ивање, потоци и речице,извори хладне планинске воде и друге знаменитости у оближњим местима.

Велика Бициклистичка Трка

Први „Mountainbike-cross-country“ маратон (МТВ) на Радан планини одржан је 2. октобра
2011. године и у њему је учествовало 70 бициклиста из Србије у дисциплинама :
средњи маратон (58 км) и мали маратон  (30 км). Од тада је МТВ трка постала део наше традиције и значајан догађај који окупља велики број такмичара широм Србије и иностранства.

“ Волела бих да овај дан траје вечно. И трајаће, носим га са собом. Знам да ће енергија коју ћу понети одавде бити заразна и пренеће се на многе људе око мене. Већ размишљам о договорима наредних бициклистичких и пешачких тура, до Ђавоље Вароши или Царичиног града, Пролом бање, Соколовог виса или Гајтанских врата. На ком видиковцу наредног пута уживати у прелепој панорами ? На којој ливади удахнути опојне мирисе планинског биља ? У ком хладусмишљати планове за нека нова сутра? „

Ружица Шмелцеровић – вишеструка првакиња Србије у МТВ
и организатор првог МТВ маратона на Радану.

Јахање – Вујаново

Недалеко од села Ивање, макадамским путем се стиже до  села Вујаново, смештеног у предивном окружењу Вујановачке шуме које је, захваљујући  изолованости од саобраћаја и ван домашаја идустријских загађења успело да сачува природан изглед, изворну лепоту и свежину мирног планинског засеока.

У једном таквом рајском окружењу налази се ергела коња „Језеро“ која посетиоцима пружа могућност јахања, обилазак,оближњих атрактивности и часове јахања.

Животињски свет

Природни потенцијали Радан планине и Брестовачког језера, богатство биљног и животињског света, лепоте пејзажа и природне вредности којима се подручје одликује представљају кључне предности за развој излетничког, боравишног, спортско- рекреативног, и ловно риболовног туризма.

Животињски свет на планини Радан је такође богат и разнолик почев од бројних врста птица до крупне дивљачи. У равничарском делу има доста препелица, јаребица, док високо горе у планини крстаре соколови, јастребови и орлови.
Фазана такође има на ширем подпланинском простору у релативно великом броју, што је значајна могућност за организовање лова на дивљач. Од крупних дивљачи има доста вукова, дивљих свиња, срна, лисица, дивљих мачки па и медведа. Брестовачко језеро је изузетно богато рибом, па су посебно распрострањени: шаран,штука, лињак, деверика, бодорка, караш, бабушка, амур, тостолобик, бели и сиви, сом, клен, белица и мрена.

Лов на крупну дивљач и пецање језерске рибе посебан су изазов за све страствене ловце и риболовце, а они који нису толико вешти пронаћи ће задовољство у дружењу, шаљивим причама и ловачким авантурама, као и припремању јела од дивљачи и рибљих специјалитета.