октобар 2018.
П У С Ч П С Н
« сеп    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Природни феномени, атракције и видиковци


Стазом раданских вода
Деливоде
Добра Вода
Брестовачко језеро

Од Спомен дома до Добре воде забележено је 18 типова биљних заједница (17 шумских и 1 ливадска) које граде једну нову серију полидоминантних реликтних заједница, што чини рефигијум интересантним и за туризам. То је у ствари природни арборетум („ботанички врт“) који треба искористити као једно од природних реткости, што туризму даје још једну шансу. У рефигијуму се уочавају некадашње терасе које подсећају на велики анфитеатар, са првом терасом на Доњим Ивањским ливадама (око 700 м.н.в.) и последњом терасом на Горњим Ивањским ливадама (непосредно изнад Спомен дома око 850-900 м.н.в.)

Божансктвен дар природе - цветни врт у самом срцу Радана.

Божансктвен дар природе – цветни врт у самом срцу Радана.

Стазом Раданских вода - Деливоде

Стазом Раданских вода – Деливоде

У близини се налазе Деливоде, место на коме се поток дели на Ивањску и Магашку реку. Деливоде су класичан пример бифуркације – ретке природне појаве да се вода једног потока дели на два дела, по којој место и добило назив. Једна неуобичајена појава, која је привукла велику пажњу посетиоца, везује се такође за ово место – село Ивање где посматрач стиче утисак да се вода Ивањског потока креће узбрдо, а такође и возила на путу који води поред самог потока на овом путу, крећу се сама узбрдо. Ова појава у науци позната је као гравитациона аномалија.

Стазом Раданских вода

Стазом Раданских вода„Извори Радана су његов украс и као да се међусобно надигравају у својој лепоти. Њихове воде су питке, здраве и лековите“

др. Миломир Љубић – родом из Ивања
велики стручњак, љубитељ свог родног крајаи одличан познавалац Радан планине

Добра Вода

Добра Вода

Добра Вода је планинско насеље изразито разбијеног типа са једним или неколико кућа по појединим бреговима или падинама под самом Радан планином. Изнад њега се диже шумовити Велики и Мали Крш са пашњацима окружених столетним храстовима и буквама. Добра Вода нема реку али има доста извора са хладном и питком водом. Отуда и његово име дато после српско-турског рата 1878 г. када је и насељено црногорским и херцеговачким породицама, а нешто касније и црнотравцима.

Брестовачко језеро

Брестовачко језеро

Брестовачко језеро

Брестовачко језеро у еколошком смислу представља вештачки и водени екосистем, односно водену акумулацију која је настала изградњом бране на Пустој реци узводно од села Горњи Брестовац, на удаљености 12 км од Бојника. Укупна дужина језера је 2800 м, налази се на надморској висини 312 м у самом подножју Радан планин . Смештено је у прелепом аграрно природном пејзажу, окружено ниском девастираном шумом и ливадама. Обалска линија представљена је са неколико полуострва, једним ртом и два залива.

Естетски изглед језере и лепота приобалног простора условили су изузетну туристичку привлачност језера, тако да је постало познато излетиште. Најпосећеније је у летњим месецима због могућности купања и сунчања, као и бројних могућности за спорт и рекреацију. Природни амбијент око језера, мирно и тихо окружење, привлачи пажњу уметничких и стваралачких душа које у оквиру сликарских колонија инспирацију налазе у предивним пејзажима и пределима окупаним сунцем.

Овај видео тренутно неможе бити приказан.Пробајте касније..

Мото крос – Горњи Брестовац

На узвишици изнад села Горњи Брестовац је изграђена стаза на којој се средином пролећа, традиционално сваке године одржава Балканско првенство у Мото-крос тркама у организацији мото крос клуба „Горњи Брестовац“. Учесницу су такмичари из различитих Балканских и источно-европских земаља.