август 2018.
П У С Ч П С Н
« јул    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Здравствени Туризам

Јесен у Бојнику

Планина Радан – еколошки здрава и очувана средина

Идеални климатски услови

Оаза зеленила и кисеоника

Богатство биљног и животињског света

Храна органског порекла

 

Стазом Здравља

Од Спомен дома на Радану пружају се прелепи планински предели под густом шумом оивиченом Горњим и Доњим Ивањским ливадама. Ово подручје је заштићено, и од изузетног еколошког значаја. Богатство зеленила и кисеоника представља праву оазу мира и тишине. У оквиру ове зоне предвиђене су стазе за рекреативну шетњу у природи и бициклистичке стазе.

Читаво подручје које се пружа од Спомен дома до Добре Воде заклоњено је високим гребенима попут једног великог лука, који штити овај простор од хладних ветрова са севера и запада. Захвањујући положају према истоку осећа се утицај субмедитерана са релативно виском летњом температуром. Висока температура делује на биљну вегетацију попут грејача и планинској кликми даје обележје „благе климе“ веома повољне за опоравак и ревитализацију напрегнутог човековог организма, својствено данашњем темпу живота. Разноврсне ретке и ендемичне биљке на малом простору стварају велике количине кисеоника, „чист ваздух“. Повољни климатско-здравствени услови делују окрепљујуће на човеков организам као у амбијенту потенцијалног климатског лечилишта тако да се за планину Радан са разлогом каже да је тзв. Ваздушна бања.Пројекат изградње пешачких и бициклистичких стаза подразумева брендирање производа органске хране. Органска храна се производи на еколошки чистом и здравом земљишту, у чистом и здравом окружењу без употребе хемијских средстава. Само тако произведена храна може се назвати здравом храном и пружити нам оно што је нашем организму потребно за нормално и здраво  функционисање.

 


Шетњом кроз планинске пределе упознајемо лепоту планинских пејзажа и нетакнуту природу онакву каквом је сам Бог створио. У таквој мирној и скоро нечујној атмосфери цвркут птица и понеки шум из дивљине чаробна су музика која прати непрекидну игру светлости и зеленила.

Дочек амбасадора Аустрије испред Спомен Дома на Радану

 

Дарови природе

Боравак на планини, на свежем ваздуху, еколошки здрава, а јака домаћа храна делују окрепљујуће на човеков организам.  Храна коју уносимо је уједно извор здравља и енергије. Леп укус и добар осећај који нам она пружа није само тренутан, већ нам даје дуготрајно расположење и спремност нашег организма за различите врсте активности које нас прате током дана. Разноврсно шумско воће: купине, боровнице, малине и дивље јагоде својим укусом и бојама храна су за дух и тело.

Разноврсно лековито биље представља део богате раданске апотеке: хајдучка трава, дрен, мајчина душица, одољен, слез, глог, кантарион, нана, кичица, каћун, подбел, јагорчевина, руса, зова, липа. Лековите биљке применљиве у народној медицини су: ивањско цвеће, јасенак, боквица, љубичица,здравац и друге. Поред шумских плодова, допунски извори здраве хране су око двадесетак разних врста самониклих печурака, од  којих су најпознатије: вргањ, лисичарке и рудњаче.

ивањско цвеће